بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ
الَّذِينَ يُبَلِّغُونَ رِسَالاَتِ اللهِ وَيَخْشَوْنَهُ وَلاَ يَخْشَوْنَ أَحَدًا إِلاَّ اللهَ وَكَفَى بِاللهِ حَسِيبًا

Rabu, November 04, 2009

Ulama Tersepit Di Gelanggang Politik - Kata Datuk Mohd Nakhaie Ahmad (Bhg. 2)

Firman Allah:
وَأَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَاحْذَرُواْ فَإِن تَوَلَّيْتُمْ

فَاعْلَمُواْ أَنَّمَا عَلَى رَسُولِنَا الْبَلاَغُ الْمُبِينُ

Maksudnya:
Dan taatlah kamu kepada Allah serta taatlah kepada Rasul Allah, dan awaslah (janganlah sampai menyalahi perintah Allah dan RasulNya). Oleh itu, jika kamu berpaling (enggan menurut apa yang diperintahkan itu), maka ketahuilah, bahawa sesungguhnya kewajipan Rasul Kami hanyalah menyampaikan (perintah-perintah) dengan jelas nyata. (Al-Maidah: 92)


Sambungan dari Bahagian 1.

Khabar Angin
Bagaimanapun kira-kira dua tahun kemudian, saya terkejut bila bertiup khabar angin yang Ustaz Nakhaie akan meninggalkan PAS dan menyertai UMNO. Pada suatu hari dalam suatu mesyuarat pegawai-pegawai JAKIM, seorang pegawai yang duduk di sebelah saya berbisik mengatakan Nakhaie akan masuk UMNO dan akan dilantik sebagai Timbalan Menteri (Hal Ehwal Islam). Sehari dua selepas itu, beberapa orang pegawai JAKIM mengucapkan tahniah kepada Ustazah Rusmiyati. Beliau tidak memberi komen tetapi tersenyum simpul mendengar ucapan itu. Saya pada mulanya agak sukar mempercayai khabar angin itu walaupun orang yang pertama membawa berita itu kepada saya adalah seorang yang rapat dengan Datuk Dr Yusuf Noor (kini Tan Sri), Menteri di Jabatan Perdana Menteri. Beliau memang seorang pegawai yang pro-UMNO dan kebetulan berasal dari Terengganu.

Pertemuan di Rumah Saya
Bagaimanapun, beberapa hari selepas tersebar khabar angin itu, Ustazah Rusmiyati menyampaikan hasrat Nakhaie untuk berjumpa dan meminta pandangan saya. Saya pun bersetuju dan esok harinya, Nakhaie dan Ustazah Rusmiyati sampailah ke rumah saya di Kampung Tunku, Petaling Jaya. Mereka datang selepas waktu Maghrib dan berada di rumah saya lebih satu jam. Ustaz Nakhaie menerangkan tujuannya bertemu dengan saya dan menggambarkan bahawa beliau tidak berminat lagi untuk berada di dalam PAS terutama kerana katanya, PAS tidak akan mencapai kemenangan di dalam pilihanraya umum yang akan diadakan nanti. Beliau yakin UMNO akan mencapai kemenangan besar dan orang Melayu mesti bersatu. Berbagai-bagai lagilah alasannya untuk meninggalkan PAS yang didokongnya hampir 20 tahun. Selepas mendengar luahan Ustaz Nakhaie itu, saya tunjukkan tajuk utama akhbar Harakah keluaran beberapa minggu sebelum itu di mana Ustaz Nakhaie menghentam Dr Mahathir. Ketika itu pimpinan Harakah diterajui oleh Nakhaie. Saya bertanya: "Ini macamana, enta baru saja hentam Dr Mahathir. Sekarang dah nak bersama dia pula?" Dia hanya tersenyum dan tidak memberikan jawapan. Kami hanya bertemu secara empat mata kerana Ustazah Rusmiyati duduk di ruang tamu lain dilayani oleh isteri saya (Allahyarhamha Hajjah Fatimah Maimunah).

Ketika mereka hendak pulang, barulah isterinya bersama kami dan ketika itulah saya menyerahkan satu sampul surat berwarna hijau yang kandungannya merupakan sepuluh pesanan saya kepada saudara Anwar Ibrahim (Datuk Seri) ketika beliau mahu meninggalkan ABIM dan menyertai UMNO pada 1982 tetapi surat itu diserahkan balik kepada saya semula kerana kandungannya telah saya sebutkan satu-persatu kepada Anwar dalam pertemuan empat mata di rumah beliau di Subang Jaya ketika itu. Saya beritahu Nakhaie: "Ini surat 10 wasiat ana kepada Anwar Ibrahim lebihkurang 7 tahun dulu. Balik nanti, enta baca baik-baik dan kemudian pulangkan balik kepada ana." Setelah mengambil surat itu, Nakhaie menyerahkan surat itu kepada isterinya di hadapan saya. Saya tidak pasti samada surat itu dibaca oleh Nakhaie, yang pasti surat itu tidak dikembalikan kepada saya. Ustaz Nakhaie dan isterinya memberi alasan mereka tidak dapat menemui surat itu, bahkan Nakhaie pada mulanya semacam meragui ada menerima surat tersebut. Tapi isterinya mengakui yang mereka ada menerima surat itu bila hendak keluar meninggalkan rumah kami.

Saya masih teringat selepas melangkah keluar dari pintu hadapan rumah saya, Ustaz Nakhaie berkata: "Nanti kalau kami masuk UMNO, jangan pula tak tegur kami ..." Saya dan arwah isteri saya tersenyum mendengar kata-katanya itu, lalu saya jawab: "Jadi sahlah enta ni nak masuk UMNO?" Dia hanya tersenyum mendengar pertanyaan saya. Walhal semasa perbualan kami pada malam tu, saya meminta beliau supaya seboleh-bolehnya jangan menyertai UMNO. Kalau pun beliau tidak dapat lagi bersama dengan PAS, bergeraklah dalam NGO, malah saya menawarkan pimpinan Persatuan Ulama (PUM) kepada beliau.

Keluar PAS, Masuk UMNO
Beberapa hari selepas pertemuan itu, tersiarlah dalam media arus perdana cetak dan elektronik, gambar Ustaz Nakhaie bersama Datuk Yusuf Noor mengumumkan penyertaannya dalam UMNO dan meninggalkan PAS. Dari saat itulah Nakhaie mulai tersepit di gelanggang politik seperti yang beliau gambarkan dalam tulisannya seperti tajuk di atas. Saya katakan demikian kerana semasa dalam PAS, walaupun beliau berbeza pendapat dengan setengah pimpinan yang lain, namun peribadinya sebagai seorang ulama, kepimpinannya masih diiktiraf sehingga beliau memenangi salah satu jawatan Naib Presiden. Ketika dalam PASlah beliau memenangi kawasan Parlimen Baling, manakala apabila menyertai UMNO, nak jadi calon di kawasan yang sama pun ditolak dan tersepit di antara Datuk Seri Abdullah Badawi (sekarang Tun) dan Dr Mashitah Ibrahim.

Sebenarnya ketika mula melangkah menyertai UMNO, Nakhaie sudah tersepit di antara dua orang pemimpin UMNO yang pernah menjadi sahabatnya. Kedua-dua pemimpin tersebut adalah orang yang dibawa masuk ke dalam UMNO oleh Dr Mahathir, mereka ialah Datuk Yusuf Noor dan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Dr Yusuf Noor rakan sealiran lulusan Azhar kepada Nakhaie, manakala Datuk Seri Anwar Ibrahim bekas Presiden ABIM yang pernah Nakhaie menyertainya. Keadaan Nakhaie terus tersepit dan tertekan bila Datuk Seri Anwar Ibrahim mencabar Encik Ghafar Baba (Al-Marhum Tun) bagi jawatan Timbalan Presiden UMNO, sedangkan Datuk Yusuf Noor memihak kepada Ghafar Baba. Dalam pertandingan itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menang.

Benar-benar Tersepit
Nakhaie benar-benar tersepit apabila Datuk Yusuf Noor tidak dapat memberikan sebarang jawatan dalam kerajaan. Kononnya nak dilantik menjadi Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, sebesar habuk pun dia tak nampak. Malah apa yang terjadi Ustaz Nakhaie terpaksa turun padang berceramah di seluruh negara dan diwar-warkan kononnya beliau Pegawai Khas Pusat Islam (panggilan popular JAKIM ketika itu). Akhirnya Yusuf Noor mengarahkan supaya diwujudkan satu jawatan kontrak untuk Ustaz Nakhaie. Oleh kerana jawatan yang boleh diwujudkan di Bahagian Penyelidikan, sayalah yang mengambil tanggungjawab melaksanakan arahan tersebut kerana saya ketika itu Pengarah Pusat Penyelidikan Islam. Apabila jawatan tersebut ditawarkan kepada Nakhaie, kami tidak menerima sebarang jawapan yang beliau bersetuju menerima tawaran tersebut.

Bila dimaklumkan kepada Datuk Yusuf Noor dalam satu mesyuarat, respon beliau lebihkurang berbunyi: "Kita menawarkan jawatan yang kita boleh beri. Bukan memberikan jawatan yang dia hendak." Maka berakhirlah kisah jawatan untuk Nakhaie. Akhirnya dalam keadaan tersepit itu, beliau dilantik sebagai Timbalan Ketua Penerangan UMNO. Dengan perlantikan itu maka di dalam parti pun beliau tersepit lagi di bawah seorang Ketua Penerangan UMNO yang terkenal dengan sifat "gedebe"nya. Harapan Nakhaie sekiranya memegang jawatan Timbalan Ketua Penerangan, dapatlah duduk dalam Majlis Tertinggi UMNO dan bolehlah mengeluarkan isi mindanya untuk berdiri sama tinggi dengan Anwar Ibrahim dan Yusuf Noor dalam mendokong Dr Mahathir untuk melaksanakan penerapan nilai Islam Dr Mahathir yang amat dikagumi Nakhaie.

Terus Dirundung Malang
Ustaz Nakhaie terus dirundung malang apabila kalah untuk merebut jawatan Ketua Bahagian UMNO Baling dan seterusnya terpaksa melupakan niat untuk menjadi calon Ahli Parlimen Baling walaupun telah turun berkempen sebelum senarai nama-nama calon diumumkan, apabila ternyata kemudiannya Dr Mashitah calon yang dipilih partinya. Lebih mengecewakan lagi perasaan Nakhaie apabila dia hanya mendapat satu pencalonan sahaja untuk bertanding merebut jawatan Ahli Majlis Tertinggi UMNO pada tahun 2000. Semenjak itu nama Nakhaie terus dilupakan oleh UMNO tetapi Nakhaie terus menjiwai UMNO untuk perpaduan Melayu, kononnya. Dalam kehidupan peribadi sehariannya pun Nakhaie tersepit di tengah-tengah adik-beradik dan ibunya yang merupakan pendokong kuat PAS. Abangnya Ustaz Zawawi ialah Ketua Dewan Ulama PAS Kedah dan adiknya Allahyarham Ustaz Suhaimi orang kuat Pemuda PAS Kedah, bahkan adiknya yang telah bersara dari Angkatan Tentera sebagai Ketua KAGAT iaitu Brigadier Jeneral (B) Najmi, setahu saya pun beliau adalah seorang pendokong PAS. Lebih unik lagi yang menjadikan Nakhaie tersepit dalam kehidupan sehariannya kerana rumah beliau tersepit di tengah-tengah di antara Markaz Tarbiyah, rumah Ustaz Hassan Syukri di sebelah kanan rumahnya dan rumah orang-orang PAS di sebelah kirinya.

Namun demikian mulai tahun 2000 Ustaz Nakhaie diberi jawatan oleh Dr Mahathir apabila dilantik sebagai Yang DiPertua YADIM. Dengan jawatan itu beliau mendapat gaji yang lumayan dan beberapa kemudahan. Tidak lama kemudian beliau dianugerahkan gelaran Datuk. Sebelum itu pernah juga beliau memegang jawatan Ketua Pengarah, Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) Kementerian Penerangan, tetapi tidak lama kemudian beliau meninggalkan jawatan itu. Mungkin kerana tersepit teruk di bawah Menteri Penerangan ketika itu, Datuk Mohamed Rahmat.

Apa Dia Buat di YADIM?
Sepanjang Datuk Nakhaie Ahmad memimpin YADIM ketika zaman Mahathir, tidak nampak pun apa yang dibuat oleh YADIM untuk meningkatkan program penerapan nilai Islam Dr Mahathir yang amat dikaguminya. Yang lebih mengecewakan apabila Dr Mahathir mempertikai/mengkritik hukum-hakam Islam yang fundamental, tak pernah terdengar pun suara Datuk Nakhaie membuat penjelasan, apatah lagi istidrak (pembetulan) terhadap kenyataan Dr Mahathir. Saya tidak pernah dengar Ustaz Nakhaie atau YADIM mengeluarkan pandangannya terhadap kumpulan Jamaah Al-Quran Malaysia (JAM) yang diketuai oleh Dr Kassim Ahmad yang secara terang-terang menolak hadith. Dr Mahathir pernah membuat kenyataan seolah-olah membela kumpulan ini apabila beliau menegur keputusan Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan yang memutuskan bahawa sesiapa yang menolak hadith secara total adalah sesat dan membawa kepada murtad. Sehingga ke hari ini JAM terus bebas bergerak.

Di zaman Abdullah Badawi YADIM diamanahkan untuk mendakwahkan Islam Hadhari program Abdullah Ahmad Badawi. Dan diakui YADIM berperanan melaksanakan tugas yang diamanahkan tetapi konsep Islam Hadhari bukan sahaja terus tidak dapat difahami oleh rakyat, bahkan juga oleh pegawai-pegawai kerajaan sendiri yang sentiasa dipaksa untuk mengikuti pelbagai kursus mengenai Islam Hadhari di mana Datuk Nakhaie sering membentang kertas mindanya. Saya difahamkan idea melahirkan Islam Hadhari itu sebahagiannya adalah cetusan minda Ustaz Nakhaie yang disalurkan kepada Dr Abdul Hamid Othman (Tan Sri), Penasihat Agama kepada Perdana Menteri yang bertaraf Menteri Kabinet. Mungkin Ustaz Nakhaie berasa "syok sendiri" apabila konsep Islam Hadhari itu sentiasa diwar-warkan oleh media arus perdana, telah dapat sambutan dari berbagai-bagai negara Islam. Kononnya mereka hendak mencontohi Islam Hadhari dilaksanakan di negara mereka masing-masing.

Angkara 1MALAYSIA Najib
Tiba-tiba Datuk Seri Abdullah Badawi berundur secara terpaksa yang pada zahirnya bersebab dari kritikan-kritikan Dr Mahathir. Nakhaie nampaknya tersepit di antara Dr Mahathir dan Abdullah Ahmad Badawi. Nakhaie faham bahawa Dr Mahathir mahukan Najib Tun Razak untuk mengambil tempat Abdullah. Bila saja Najib menggantikan Abdullah beliau terus mengumumkan slogan konsep kepimpinan 1MALAYSIA. Ini bererti tamatlah riwayat Islam Hadhari Abdullah Badawi. Badawi pula dilantik oleh Najib menjadi Pengerusi Institut Kefahaman Islam (IKIM). Kalau Islam Hadhari hendak dihidupkan terus, cukuplah IKIM menjadi talian hayatnya. Najib melihat YADIM tidak perlu lagilah memikul tugas untuk menyelamatkan Islam Hadhari kerana beliau tidak mahu lagi dalam kepimpinannya dihubungkaitkan dengan Perdana Menteri yang digantikannya. Dengan slogan 1MALAYSIA Najib menamatkan perkhidmatan Datuk Ahmad Nakhaie sebagai Yang DiPertua YADIM mulai 1 November lepas. Najib menawarkan jawatan tersebut kepada Dr Asri Zainal Abidin, bekas Mufti Perlis, seorang tokoh ilmuan Islam yang sedang popular dengan pandangan dan mindanya yang kerap mengundang kontroversi. Apakah sebenarnya Najib mahu Dr Asri Zainal Abidin atau hanya sekadar untuk membuat Datuk Mohd Nakhaie terus tersepit? Hari ini Datuk Nakhaie sedang berhadapan dengan Dr Asri yang membangkitkan apa yang dikatakannya sebagai perkara-perkara yang tidak jelas dalam pentadbiran kewangan YADIM semasa di bawah pimpinan Nakhaie.

Akhir sekali, saya nak menegaskan bahawa ulama di dalam gelanggang politik Islam tidak pernah tersepit selama perjuangannya berdasarkan Islam dan berpegang kepada Al-Quran dan As-Sunnah. Hanya yang akan tersepit apabila perjuangan seorang ulama itu tidak jelas dasarnya, Islamkah, nasionalismekah, yang sebenar menjadi dasar. Kalau nasionalisme menjadi dasar, dia boleh berubah-ubah mengikut rentak dan gendang politik kerana matlamatnya hanya kemenangan di dunia. Inilah yang berlaku kepada ulama-ulama di dalam UMNO walaupun berkelulusan Ijazah PhD dalam bidang syariah, usuluddin, tasawwuf, Al-Quran, hadith, kesemuanya akan tersepit dan akhirnya tersingkir. Lihatlah hari ini, mana ada dalam Majlis Tertinggi UMNO yang berkelulusan agama. Satu demi satu tersingkir. Tunggulah selepas Brigadier Jeneral (B) Jamil Khir Baharom yang diberi lesen menjadi Menteri dengan jawatan Senator, berapa lama dia boleh dipakai oleh Najib kerana dalam parti UMNO tiada apa-apa jawatan.

Menyentuh tentang nasihat Nakhaie kepada Tan Sri Harussani Zakaria, Mufti Perak dalam tulisannya yang berbunyi: "Tan Sri! Sebenarnya orang-orang politik ada pelbagai alasan untuk membenarkan tindakan mereka atau memperbetulkan kata-kata mereka yang salah. Bahkan mereka juga mempunyai banyak cara dan kaedah untuk meletakkan kesalahan yang mereka lakukan ke atas bahu musuh-musuh mereka. ..." Saya suka hendak memberitahu Nakhaie bahawa mufti tersebut beria-ria menemui pimpinan PAS hingga ke Kelantan adalah kerana Sahibus Samahah itu seorang ulama politik yang pro-UMNO. Beliau memberitahu saya apa yang dilakukannya itu adalah atas permintaan (baca: arahan) Datuk Seri DiRaja Tajol Rosli, mantan MB Perak yang beliau bernaung di bawahnya. Jadi usahanya itu adalah merupakan tindak-tanduk politik UMNO. Walaupun tujuannya untuk menggabungkan UMNO dengan PAS dalam kerajaan Perak tapi dasar tujuannya adalah bermula dengan Melayu sedangkan perjuangan PAS bermula dengan Islam. Jadi yang tersepit antara Melayu dan Islam ialah ulama yang sefaham dan seangkatan serta sewaktu dengan orang seperti Datuk Mohd Nakhaie Ahmad. Demikianlah respon saya atas tulisan Datuk Mohd Nakhaie di dalam majalah MM keluaran terakhir yang beliau bersama YADIM tapi tidak menjadi penaungnya lagi dalam keluaran Oktober 2009 ini.

Demikianlah adanya, kalau ada kesilapan dalam fakta yang saya tuliskan dipohon maaf kepada yang berkenaan.

8 ulasan:

ag berkata...

salam ustaz

terimakasih 2 penulisan yg tersusun dan penuh fakta,tak jemu saya membaca dan menghayati nya.

PAS sg sekamat

nazu berkata...

Haha..tepat..Tersepit dalam UMNO..


Ustaz-ustaz juga..pangkat yang di dikejar..

Tak yakin dapat dalam UMNO, tu yang duk stay dalam PAS..

Dunia-dunia..


ps: jgan reject ya..

cicitHJHASSANu berkata...

salam ustaz...
semoga ustaz istiqamah untuk menegakkan islam.teruskan!

sindiran dan kejian adalah rencah yang diletak Allah supaya kita merasa kelazatan resepinya di akhirat kelak.wallahua'lam.

BUJANG SUSAH berkata...

Allahuakbar...!!!!

abu muhammad walid ilias berkata...

assalamualaikum
seronok baca tulisan ustaz, slow tapi penuh hemah. semoga berjaya ustaz. doakan kami para azhari muda dapat beramal dengan ilmu kami dan mencapai redaNYA

abumam berkata...

perbezaan golongan profesional dengan ulamak.

Tikmidina berkata...

assalamualaikum ustaz...
saya berdoa agar pemimpin PAS ( ulamak dan professional) bersatu. Lupakan idea tunjuk identiti melalui kumpulan ini. Perjuangannya sama.Untuk memperlihatkan kepada semua idea pemerintahan islam itu indah. Adil dan samarata kepada semua, tanpa kita keturunan dan latar belakang. Dulu saya sangat yakin kepada PAs..sekarang begitu bimbang dengan jurang perbezaan yang ingin diutarakan. Ulama dan professional. Kenapa mesti dibezakan??? kalau dalam parti yang sama sudah ingin membuat perbezaan yang nyata, apa jadi nanti bila dapat peluang memrentah. Tolong pandang jauh ke depan dan hayati nilai islam sebenar

Haziq Al-Fateh berkata...

Padan muka Datuk Nakhaie, nak sangat jawatan dan pangkat duniawi, perjuangan Islam ditinggalkan. Macam lari dari medan perang...

Semoga ulama-ulama kita yang istiqamah dalam memperjuangkan Islam sentiasa dirahmati dan diberkati Allah.

Pertahankan institusi pemerintahan ulama !!!